Fibromassage

Fibromassage

 

Een van de specialisaties binnen de therapeutische massage, is fibromassage. Fibromassage is een speciale massage ten behoeve van de verlichting van klachten bij fibromyalgie.

 

Fibromyalgie, ook wel weke-delen reuma genoemd, is een reumatische aandoening. De pijn die deze vorm van reuma veroorzaakt is zware spierpijn in het hele lichaam.  Deze pijn bevindt zich in spieren, spier- en gewrichtsaanhechtingen en pezen in het hele lichaam.

 

Helaas zijn dit vaak niet de enige klachten die een fibromyalgie patiënt ondergaat vaak ook:

 

  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit
  • Hoofdpijn
  • Stijfheid
  • Concentratiestoornissen
  • Darmklachten

 

 


Fibromyalgie valt qua aandoening onder de chronische klachten en wordt meesteal veroorzaakt door dieper onderliggende emtionele klachten die niet goed beleefd zijn. Dit noemen we ook wel het mindbody syndroom. Naast de fysieke aanpak van fibromyalgie werk ik ook verder aan coaching om de klachten op emtioneel gebied aan te pakken. Zie hiervoor ook mindbody coaching

Een lichaam onder stress en pijn is in een staat van “vluchten” of “vechten”. Met andere woorden het systeem reageert alsof er gevaar dreigt. Hierdoor is de ademhaling oppervlakkig, het hart maakt overuren en de reparatie en het herstel van het lichaam staat in de wachtstand.

 

Uit recent onderzoek door de Universiteit van Miami is gebleken dat massage een van de gunstigste behandelingen is voor fibromyalgie patiënten.

 

Een massage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans in het lichaam.

De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen.

 

Een massage zorgt ook voor:

 

Het versterken van lymfesysteem.

Verlichting van spierkrampen.

Verlagen van de bloeddruk.

Opname van zuurstof in de spieren.

Verbetering van het bewegingsapparaat.

Vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller – Endorfine

Verbeterde slaap

 

Binnen mijn praktijk kan gekozen worden voor de fibromassage ter vermindering van de pijn of de massage ter bevordering van de slaap (aan het eind van de dag te plannen).